Donnerstag, 25. Oktober 2007

Bulgur-Kichererbsen-Salat (Safsouf)

Dieses Rezept stammt von Claudia Roden aus dem Buch 'Arabesque', ich habe lediglich die Tomaten hinzugefügt. Laut Fr. Roden war dieser rustikale Salat aus der Beeka-Ebene im Libanon eine Füllung für Weinblätter. Was übrig blieb, wurde als Salat gegessen.

Zutaten:
200 gr. feiner Bulgur
2 zerstoßene Knoblauchzehen
Saft von 3 Zitronen
7 El Olivenöl
200 gr. getrocknete Kichererbsen, über Nacht eingeweicht und gargekocht
1 gr. Bund Petersilie
1 gr. Bund Minze
(wie oben erwähnt, habe ich noch etwa 3 entkernte und kleingeschnittene Tomaten sowie etwas kleingehackte Chilischoten)

Zubereitung:
Den Bulgur für 20 Minuten in reichlich kaltem Wasser quellen lassen, bis er weich ist. Abgiessen und gut ausdrücken. In einer Schüssel den Knoblauch, den Zitronensaft, Salz und Pfeffer und das Öl verrühren. Die Kichererbsen untermengen und 10 Minuten durchziehen lassen. Anschliessend den Bulgur unterrühren. Die Kräuter fein hacken und kurz vor dem Servieren unter den Salat mengen.

4 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

WOW, Du veröffentlichst sogar Rezepte aus dem Urlaub. Chapeau......

Martin "BerlinKitchen"

Der Kochknecht hat gesagt…

... so gut es eben geht. Leider ist die Verbindung hier sehr, sehr instabil. Ich konnte immer noch nicht die Ergebnisse Deiner Bdx-Probe laden :-((((

Schöne Grüße,

Anonym hat gesagt…

ja,ja, die Seite braucht ein bißchen Zeit wegen den vielen Photos. Gewinner war Ausone und Lafite. Hier die kurzen Impressionen:

On Saturday we had a great tasting with the swiss Bordeaux-collector Peter Züllig, Max-Georg Stork, Sebastian Raabe from [I]Wein&Glas[/I] and the BerlinTastingGroup . It was interesting to see that famous Ch`s. are also able to make good wines in weak or off-vintages and little Ch`s are able to make fine wines in very good vintages for a steal. Also a clear signature from the big Ch´s were noticable in weak vintages.



[B]Flight 1[/B]

1996 Ch. Tournefeuille
Pencil-lead nose. Fine matured wine with a good acidity. Meaty, wiry “drahtig”, underwood, blood. Solid start for this night.
87pts.




1993 Ch. Margaux
A mindblowing bouquet! Typical Ch. Margaux, such a seductive perfume with elegant, floral, feminine notes. Remarkable clear structure and a fine body. Beautiful satin-like sweetness, raspberries with a touch of roses. The epitome of Margaux elegance and charme. Lovely!
91pts.




1992 Pichon Baron
Solid performance of the masculin Pichon Baron and developped nicely in the glass. Good harmony, but short finish and complexity. A fine food-wine!
88-89pts.





[B]Flight 2[/B]

2005 Ch. Sainte-Marie
Opulent juicy fruit of plum. Bordeaux for daily-business!
85-86pts.




1993 Ch. Mouton-Rothschild
No problem to identify this wine as a Mouton, typical flavors of coffee and roasted almonds and this heavy oak nose. Certain aristocratic elegance with a fine acidity. Of course not outstanding, but on the other hand delivers reliable quality.
90pts.




1992 Ch. Haut-Brion
Classic Haut-Brion, shows dignity and power with earthy, mineral, cedar, black currant flavors. Perfect
stage to drink this wine.
89-90pts.





[B]Flight 3[/B]

1992 Ch. Lafite-Rothschild
Covered with a cashmere blanket and presents an extravagant style. Great length and all of a piece. BRAVO!
92pts.




2001 Ch. Parenchere
firm structure, clear fruit, well-made
88pts.




1987 Ch. Latour
Flavours of lovage “Maggi”, underwood, dusty tannins and cadaverous “ausgezehrt”. This Latour passed its peak, but nevertheless a solid wine.
87-88pts.




[B]Flight 4[/B]

1999 Ch. Lynch-Moussas
A discovery! Lead-pencil nose. On the palate a sweet fruit of strawberry, big acidity and a bit nervous.
90-91pts.




1993 Ch. Evangile
Consistently one of the finest wines of Pomerol, now under control of the winemaking team of Ch. Lafite. Charming Merlot-flavours of plum. Fine achievement!
89pts.




1993 Ch. Ausone
Absolutely sensational on the palate! Such sublime and quite exotic flavors of myrrh/incense. Unbeliavable multi-layered texture and brilliant length. Spice, chocolate, tobacco and minerality. Kudos to Peter that we could taste this wine. WOTN
93pts.





[B]Flight 5[/B]

1982 Ch. Cantenac Brown
Showed quite wilted “verwelkt” at the tasting. But on Day 2, surprisingly a nice harmony, roundness and notes of caramel.
84-85pts.




1980 Ch. Mouton-Rothschild
Fine matured Bordeaux. Floral aroma of roses, dog rose “Hagebutte” and a touch of graphit.
85-86pts.




1981 Ch. Grand-Puy Lacoste
A Mouton-bouquet. Moldy “Gruffti” aromatic. Once again on Day 2, this wine presented much better and was a joy to drink. A noble matured Bordeaux. 87-88pts.




1983 Ch. Montrose
cork! But behind were gorgeous elements with view of texture and flavors noticable. Could have been the WOTN without cork.





[B]Flight 6[/B]

1990 Ch. Haut-Bailly
Lovely opulent sweet fruit. A lot of chocolate and good acidity.
88-89pts.




1994 Ch. Pichon-Lalande
Prune,prune, prune......powerful, cozy tannins, good density. My friend Stefan gave him
93pts.



1998 Ch. Petit-Eglise
A lot of primary fruit.


Schönen Urlaub,
Martin

Der Kochknecht hat gesagt…

Hallo Martin, danke für die VKNs. Ich dachte mir schon, dass die ganzen Bilder der ausgetrunkenen Flaschen meinen türkischen Anschluß hier in die Knie zwingen. Den 94er Pichon Lalande hatte ich vor ein paar Monaten, ich kann Eure Begeisterung verstehen. Es kann sogar sein, dass ich noch ein Fläschchen davon habe - das muss ich nach meiner Rückkehr direkt mal checken.
Schöne Grüße, Martin